Evenimente Horizon Europe Moldova
Evenimente
Acesta v─â ofer─â acces la evenimentele viitoare din Orizont Europa ╚Öi men╚Ťine o arhiv─â util─â.
Horizon Europe Moldova Nout─â╚Ťi
Nout─â╚Ťi
Ai ratat ultimele nout─â╚Ťi? Nu v─â face╚Ťi griji! Acceseaz─â link-ul de mai jos!
PNC
Re╚Ťeaua Punctelor Na╚Ťionale de Contact Moldova
Re╚Ťeaua de Puncte Na╚Ťionale de Contact, ajut─â companiile ╚Öi institu╚Ťiile de cercetare din ├«ntreaga lume cu programul de cercetare al Comisiei Europene Orizont Europa

Viitoare Evenimente

horizon europe
17/10/2024
-
17/10/2024

Webinar despre finan╚Ťarea forfetar─â ├«n Orizont Europa: Cum func╚Ťioneaz─â? Cum se scrie o propunere?

Pe 17 octombrie 2024, Comisia European─â organizeaz─â un webinar despre finan╚Ťarea forfetar─â ├«n programul de cercetare ╚Öi inovare Orizont Europa.┬áWebinarul se va concentra pe modul de a scrie o propunerea ce implic─â sume forfetare ╚Öi va oferi o experien╚Ť─â practic─â cu granturile cu sume forfetare. Linkul ╚Öi slido c─âtre webinar poate fi g─âsit aici. Nu este nevoie de ├«nregistrare prealabil─â.┬á

Citiţi mai departe
Process Ind Conf
23/10/2024
-
24/10/2024

THE 2nd EUROPEAN PROCESS INDUSTRY CONFERENCE - SHAPING THE TRANSFORMATION

A.SPIRE organizeaz─â a doua conferin╚Ť─â european─â privind industria de proces care va avea loc la Bruxelles, pe 23 ╚Öi 24 octombrie 2024.┬á Evenimentul va include prezent─âri ale unor vorbitori cheie ╚Öi discu╚Ťii la mas─â rotund─â cu expertiz─â ├«n industria consumatoare de energie ╚Öi ├«n c─âile ╚Öi provoc─ârile tranzi╚Ťiei lor ecologice, ├«n cadrul climatului european ╚Öi al peisajului de finan╚Ťare. ├Än cadrul conferin╚Ťei, tranzi╚Ťia verde ╚Öi peisajul industrial vor fi discutate cu reprezentan╚Ťi ai industriilor consumatoare de energie, parteneriate europene (printre care Process4Planet, Parteneriatul Clean Steel ╚Öi Clean Hydrogen) ╚Öi institu╚Ťii europene. Astfel, conferin╚Ťa va fi o oportunitate excelent─â pentru crearea de re╚Ťele ╚Öi pentru schimbul de perspective, prin discu╚Ťii captivante ╚Öi mese rotunde.

Pentru mai multe informa╚Ťii accesa╚Ťi site-ul evenimentului aici.

 

Citiţi mai departe
horizon europe
24/09/2024
-
25/09/2024

European Manufacturing Conference 2024

Cea de-a doua edi╚Ťie a Conferin╚Ťei europene de produc╚Ťie va avea loc ca un eveniment cu participare fizic─â ├«n perioada 24-25 septembrie 2024 la Bruxelles.

European Manufacturing Conference 2024, co-organizat─â de EIT Manufacturing, EFFRA (European Factories of the Future Research Association) ╚Öi ManuFuture va pune accent pe rolul esen╚Ťial al cercet─ârii, dezvolt─ârii ╚Öi inova╚Ťiei ├«n modelarea viitorului industrial al Europei.

Pentru mai multe informa╚Ťii v─â rug─âm s─â accesa╚Ťi website-ul evenimentului.

Citiţi mai departe

Nout─â╚Ťi

 

Namur, Belgia ÔÇô 5 iunie 2024┬áÔÇô Doini╚Ťa ULINICI,┬áreprezentanta Oficiului Republicii Moldova pentru ╚śtiin╚Ť─â ╚Öi Tehnologie (MOST),┬áa participat la conferin╚Ťa INDTech 2024,┬áun eveniment dedicat tehnologiilor industriale,┬ácare a avut loc la Namur,┬áBelgia.

Conferin╚Ťa a reunit lideri din industrie,┬ácercet─âtori ╚Öi politicieni pentru a discuta despre cele mai recente tendin╚Ťe ╚Öi evolu╚Ťii din domeniul produc╚Ťiei industriale.┬áS-au abordat teme esen╚Ťiale precum:

 • Transformarea IMM-urilor ├«n inovatori puternici:┬áS-au prezentat programe europene menite s─â stimuleze inovarea ├«n r├óndul IMM-urilor,┬áinclusiv EU4Health,┬áDigital Europe,┬áHorizon Europe Industry ╚Öi altele.
 • Rolul Uniunii Europene ├«n promovarea sustenabilit─â╚Ťii:┬áS-au discutat strategiile UE de reducere a amprentei de carbon a industriei ╚Öi de accelerare a tranzi╚Ťiei c─âtre o economie circular─â.
 • Exemple concrete de inova╚Ťie industrial─â:┬áParticipan╚Ťii au avut ocazia s─â viziteze companii de top din regiune ╚Öi s─â observe direct modul ├«n care se aplic─â cele mai noi tehnologii.

Reprezentanta MOST a ales s─â viziteze Alpha Innovation,┬áo companie lider ├«n domeniul solu╚Ťiilor energetice inteligente.┬áA fost impresionat─â de abordarea inovativ─â ╚Öi de angajamentul lor pentru sustenabilitate.

 • Solu╚Ťii personalizate:┬áAlpha Innovation ofer─â solu╚Ťii personalizate pentru a satisface nevoile specifice ale clien╚Ťilor ├«n materie de energie ╚Öi monitorizare.
 • Sustenabilitate intern─â:┬áCompania implementeaz─â activ practici sustenabile,┬ácum ar fi ├«nlocuirea ambalajelor din plastic cu carton reciclat de la clien╚Ťi.
 • Eficien╚Ť─â energetic─â:┬áProdusele Alpha Innovation sunt concepute pentru a consuma mai pu╚Ťin─â energie ╚Öi a putea fi reparate ├«n loc de a fi ├«nlocuite.

Angajamentul Alpha Innovation pentru sustenabilitate serve╚Öte ca o surs─â de inspira╚Ťie ╚Öi un model de urmat pentru companiile din ╚Ťar─â.

Participarea la INDTech 2024 a reprezentat o oportunitate valoroas─â pentru MOST de a se familiariza cu cele mai noi tendin╚Ťe din domeniul tehnologiilor industriale ╚Öi de a identifica┬ápoten╚Ťiali parteneri pentru organiza╚Ťiile din Republica Moldova.┬á

La 15 aprilie, Comisia European─â a lansat o oportunitate de a oferi feedback pentru programul de lucru Orizont Europa 2025.

Acest sondaj v─â ofer─â posibilitatea de a oferi informa╚Ťii pentru dezvoltarea programului de lucru ÔÇ×principalÔÇŁ Orizont Europa 2025. R─âspunsurile colectate vor contribui la procesul de co-creare a subiectelor din programul de lucru.

Pute╚Ťi oferi feedback pentru una sau mai multe sec╚Ťiuni/(sub)domenii, ├«n func╚Ťie de ceea ce este mai relevant pentru dumneavoastr─â.┬áFeedback-ul este colectat pentru toate cele ╚Öase clustere Orizont Europa┬á(s─ân─âtate; cultur─â, creativitate ╚Öi societate incluziv─â; securitatea civil─â pentru societate; dezvoltarea digital─â, industrie ╚Öi spa╚Ťiu; clim─â, energie ╚Öi mobilitate; alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultur─â ╚Öi mediu.), infrastructuri de cercetare, ecosisteme europene de inovare, cele 5 misiuni ale UE ╚Öi noua facilitate european─â Bauhaus.┬á

Termenul limit─â pentru completarea sondajului este 6 mai 2024.

├Än scopul sprijinirii comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice din Republica Moldova, prin participarea la lec╚Ťii valoroase de studii privind practicile ╚Öi re╚Ťele existente ├«n organiza╚Ťiile de top din Finlanda, sunt invita╚Ťi manageri sau administratori (inclusiv conduc─âtori de proiecte, ╚Öefi de departament, direc╚Ťie, sec╚Ťie etc.) din domeniile cercet─ârii ╚Öi inov─ârii s─â beneficieze de oportunitatea particip─ârii la vizite de studiu.

 

Vizita de studiu este prev─âzut─â pentru o durat─â de trei zile ├«n Finlanda, g─âzduit─â de Universitatea din Tampere, ├«n perioada 14-16 mai 2024. Cheltuielile pentru vizita de studiu, ├«n sum─â total─â de p├ón─â la 1000 Euro, sunt acoperite de Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Cercetare ╚Öi Dezvoltare din sursele proiectului NCP_WIDERA.NET (nr.101055286). Cheltuilelile pentru vizita de studiu vor fi ├«n corespundere cu Hot─âr├órea Guvernului nr. 10 din 05.01.2012, prioritar se vor acoperi cheltuielile de transport ╚Öi cazare (clasa econom), ulterior celelalte cheltuieli, p├«n─â la limita de 1000 Euro.

 

├Än cadrul apelului vor fi finan╚Ťate 2 vizite de studiu.

 

Universitatea din Tampere (abr.TAU) este una din cele mai mari institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior din Finlanda. ├Än cadrul universit─â╚Ťii sunt ├«ncadra╚Ťi 21000 de studen╚Ťi ╚Öi peste 4000 colaboratori din 89 de ╚Ť─âri. Ea are ╚Öapte facult─â╚Ťi ├«n care se desf─â╚Öoar─â cercet─âri ╚Ötiin╚Ťifice multidisciplinare. Universitatea a ob╚Ťinut numeroase premii ╚Öi distinc╚Ťii, precum EDA Innovation Prize.

 

Detalii pe site-ul Agen╚Ťiei Na╚Ťionale pentru Cercetare ╚Öi Dezvoltare.

Reprezentanta Oficiului Republicii Moldova pentru ╚śtiin╚Ť─â ╚Öi Tehnologie (MOST), Doini╚Ťa Ulinici, a participat ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â la┬áZilele┬áeuropene R&I┬á2024, eveniment organizat de Comisia European─â la Bruxelles, Belgia.

Iat─â principalele concluzii ale evenimentului, cu accent pe urm─âtorul Program Cadru FP10:

 1. Necesitatea de a crește bugetul pentru viitorul Program Cadru FP10, după precedentul de creștere din ultimii ani.
 2. Punerea accentului pe mai mult─â cercetare fundamental─â pentru a stimula inova╚Ťia ╚Öi a reduce decalajul dintre ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi tehnologie.
 3. Există o nevoie urgentă de a atrage talente de top la nivel global și de a promova medii de afaceri favorabile.
 4. Accent pe inteligen╚Ťa artificial─â, biotehnologie ╚Öi tehnologiile verzi ca domenii cruciale pentru conducerea european─â ╚Öi accelerarea inova╚Ťiei.┬á
 5. Sudul ╚Öi Estul Europei au un poten╚Ťial enorm ├«n domeniul bio-economiei, respectiv se ├«ncurajeaz─â ca companiile s─â fac─â alian╚Ťe cu institutele de cercetare pentru a ob╚Ťine beneficii maxime.

Competitivitatea economică rămâne prioritate de top pentru UE. Respectiv, Europa își propune să devină cel mai mare inovator din lume.

Mai multe detalii despre Zilele europene R&I 2024: https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/events/upcoming-events/research-innovation-days

Reamintim c─â Oficiul MOST v─â poate asista ├«n identificarea partenerilor pentru programele europene de finan╚Ťare. Contacteaz─â-ne la adresa de email: most@ancd.gov.md┬á

Republica Moldova ├«╚Öi ├«nt─âre╚Öte angajamentul ├«n promovarea cooper─ârii regionale ╚Öi a dezvolt─ârii durabile prin integrarea ├«n programul Interreg Europe. Acest pas strategic este o oportunitate semnificativ─â pentru consolidarea leg─âturilor regionale ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea capacit─â╚Ťii noastre de dezvoltare.

Programul Interreg Europe se extinde nu doar pentru Republica Moldova, ci ╚Öi pentru alte ╚Öase ╚Ť─âri, ╚Öi anume: Albania, Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina, Montenegro, Macedonia, Serbia ╚Öi Ucraina.

Interreg Europe reprezint─â un cadru esen╚Ťial pentru colaborarea ├«ntre regiuni din ├«ntreaga Europ─â, concentr├óndu-se pe obiectivele comune de dezvoltare economic─â, inovare, mediu ╚Öi solu╚Ťionarea problemelor sociale.

├Än cur├ónd, o serie de instruiri vor fi deschise pentru poten╚Ťialii beneficiari din Republica Moldova prin intermediul┬áInterreg TESIM NEXT.

Apelul a fost deschis la 20 martie 2024 și data limită de depunere a propunerilor de proiecte este 7 iunie 2024!

Pentru mai multe informa╚Ťii despre programul Interreg Europe v─â invit─âm s─â accesa╚Ťi pagina oficial─â a programului: https://www.interregeurope.eu.

 

Repere

Following a workshop activity which took place in May in Dublin, the report summarises delegates' input on opportunities, barriers and useful support.

In a nutshell, the main conclusions are:

 • From engaging in Horizon Europe, SSH researchers can gain funding, prestige, expansion of networks and opportunity for impact.
 • Social science and arts & humanities should not be understood as a monolith.
 • Reliable partners are a huge resource. Being included in networks might be challenging for newcomers.
 • Early career researchers can benefit from participation in Horizon Europe projects. However, provisions for their inclusion and career-development are not explicitly required nor rewarded by the funder.
 • There are considerable differences among institutions in terms of in-house, opportunities for peer-learning, expertise, capacities and contractual conditions

The check-list was developed as a tool for NCPs to help them to review the project proposals in order to help the applicants to develop their project proposals in higher quality. There are included all the conditions / questions published in the WP General Annexes, Application form and Evaluation form

European Partnerships bring the European Commission and private and/or public partners together to address additional challenges through concerted research and innovation initiatives, on top of the challenges addressed by Horizon Europe. They are a key implementation tool of Horizon Europe, and contribute significantly to achieving the EUÔÇÖs political priorities.

By bringing private and public partners together, European Partnerships help to avoid the duplication of investments and contribute to reducing the fragmentation of the research and innovation landscape in the EU.

Find out more about European Partnerships in the CommissionÔÇÖs infographic.

Identifying partnerships

The Commission carried out impact assessments that helped identify the candidates for partnerships.

The portfolio of European Partnerships includes 49 candidates  which have now been taken into the next step of preparations.

The partnership candidates are collected across 5 areas. 

Full details of candidates, draft proposal documents and contact details please see below.

The current list of candidate European Partnerships is found in Annex 7 of the Orientations towards the first Strategic Plan for Horizon Europe.

Results from the structured consultation of EU countries are summarised in the report European Partnerships under Horizon Europe: results of the structured consultation of Member States.

Types of partnership

The Horizon Europe proposal lays down the conditions and principles for establishing European Partnerships. There are 3 types.

Co-programmed European Partnerships
These are partnerships between the Commission and private and/or public partners. They are based on memoranda of understanding and/or contractual arrangements.

Co-funded European Partnerships using a programme co-fund action
Partnerships involving EU countries, with research funders and other public authorities at the core of the consortium.

Institutionalised European Partnerships
These are partnerships where the EU participates in research and innovation funding programmes that are undertaken by EU countries.

These partnerships require legislative proposals from the Commission and are based on a Council Regulation (Article 187) or a Decision by the European Parliament and Council (Article 185). They are implemented by dedicated structures created for that purpose.

Institutionalised partnerships will only be implemented where other parts of the Horizon Europe programme, including other types of partnership, would not achieve the desired objectives or expected impacts.

Documents

Horizon EuropeÔÇÖs next generation┬áEuropean partnerships (PDF File)

Source:
https://ec.europa.eu/info/horizon-europe/european-partnerships-horizon-europe_en

A new way to bring concrete solutions to some of the EU greatest challenges with ambitious goals to deliver concrete results by 2030.

 • EU Missions will deliver impact┬áby putting research and innovation into a new role in┬ácombination┬áwith new forms of governance and collaboration, as well as citizen┬á┬áengagement.
 • EU Missions are a coordinated effort by the Commission to pool the necessary resources in terms of funding programmes, policies and regulations, as well as other activities. They aim to mobilise and activate public and private actors, such as EU Member States, regional and local authorities, research institutes, farmers and land managers, entrepreneurs and investors to create a real and lasting impact.
 • EU Missions will support EuropeÔÇÖs transformation into a greener, healthier, more inclusive and resilient continent.┬á

Mission Starfish 2030: Restore our Ocean and Waters

Targets by 2030: cleaning marine and fresh waters, restoring degraded ecosystems and habitats, decarbonising the blue economy in order to sustainably harness the essential goods and services they provide.

Caring for Soil is Caring for Life

Targets by 2030: at least 75% of all soils in the EU are healthy for food, people, nature and climate. The proposed mission combines research and innovation, education and training, investments and the demonstration of good practices using ÔÇťLiving labsÔÇŁ (experiments and innovation in a laboratory on the ground) and ÔÇťLighthousesÔÇŁ (places to showcase good practices).

Conquering Cancer: Mission Possible

Targets by 2030: more than 3 million more lives saved, living longer and better, achieve a thorough understanding of cancer, prevent what is preventable, optimise diagnosis and treatment, support the quality of life of all people exposed to cancer, and ensure equitable access to the above across Europe.

A Climate Resilient Europe - Adaptation to Climate change

Targets by 2030: prepare Europe to deal with climate disruptions, accelerate the transition to a healthy and prosperous future within safe planetary boundaries and scale up solutions for resilience that will trigger transformations in society.

100 Climate-Neutral Cities by 2030 - by and for the citizens

Targets by 2030: support, promote and showcase 100 European cities in their systemic transformation towards climate neutrality by 2030 and turn these cities into innovation hubs for all cities, benefiting quality of life and sustainability in Europe.