Participarea MOST la Zilele europene R&I 2024, eveniment organizat de Comisia Europeană

Reprezentanta Oficiului Republicii Moldova pentru Știință și Tehnologie (MOST), Doinița Ulinici, a participat în această săptămână la Zilele europene R&I 2024, eveniment organizat de Comisia Europeană la Bruxelles, Belgia.

Iată principalele concluzii ale evenimentului, cu accent pe următorul Program Cadru FP10:

  1. Necesitatea de a crește bugetul pentru viitorul Program Cadru FP10, după precedentul de creștere din ultimii ani.
  2. Punerea accentului pe mai multă cercetare fundamentală pentru a stimula inovația și a reduce decalajul dintre știință și tehnologie.
  3. Există o nevoie urgentă de a atrage talente de top la nivel global și de a promova medii de afaceri favorabile.
  4. Accent pe inteligența artificială, biotehnologie și tehnologiile verzi ca domenii cruciale pentru conducerea europeană și accelerarea inovației. 
  5. Sudul și Estul Europei au un potențial enorm în domeniul bio-economiei, respectiv se încurajează ca companiile să facă alianțe cu institutele de cercetare pentru a obține beneficii maxime.

Competitivitatea economică rămâne prioritate de top pentru UE. Respectiv, Europa își propune să devină cel mai mare inovator din lume.

Mai multe detalii despre Zilele europene R&I 2024https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/events/upcoming-events/research-innovation-days

Reamintim că Oficiul MOST vă poate asista în identificarea partenerilor pentru programele europene de finanțare. Contactează-ne la adresa de email: most@ancd.gov.md