Sesiunea de Informare din 8 Noiembrie 2023 cu Referință la Clusterul 5 Climă, Energie și Mobilitate din Cadrul Pilonului 2 al Programului-Cadru Orizont Europa

Pe data 08 noiembrie 2023, conform agendei de activitate intocmită de secțiunea responsabilă pentru Pilonul 2 din cadrul Oficiului Național Orizont Europa din subordinea ANCD, a fost organizată o sesiune de informare, în format on-line, dedicată diseminării infromației cu privire la apelurile Programului – cadru al UE Orizont Europa cu referință la domeniul energetic. La eveniment au participat activ reprezentanți ai organizațiilor din sistemul național de cercetare și inovare din domeniul energetic, cum ar fi Institutul de Energetică și Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică, ambele din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Agenția pentru Eficiență Energetică, reprezentanți ai diverselor întreprinderi și companii private din sectorul energetic.

Ședința a debutat cu cuvintele de salut rostite de Directorul general interimar al ANCD, dl Vadim IAȚCHEVICI, de Directorul Oficiului Național Orizont Europa dl. Vitalie MORARU și de Coordonatorul tematic pentru Pilonul II al Oficiului, dl dr. hab. Serghei SPRINCEAN. În continuare, ședința a inclus prezentarea dlui Sveatoslav POSTORONCĂ, Punct Național de Contact al Programului Orizont Europa pentru Clusterul 5, prezentare în care a fost expusă exhausitv lista tematicilor din cadrul apelurilor lansate cu referință la Clusterul 5 Climă, Energie și Mobilitate. Pentru o mai bună și extinsă elaborare ulterioară a propunerilor de proiecte în cadrul acestor apeluri expuse în prezentare, a fost relevat și evidențiat contextul tematic, acesta fiind foarte apropiat de subiectele abordate în activitatea de cercetare și inovare a colectivelor de cercetători din cadrul instituțiilor reprezentate la eveniment.

Tradițional, la finele sesiunii de informare, a urmat partea de întrebări și răspunsuri cu participarea tuturor celor prezenți. Comentariile, intrebările și temele propuse spre dezbatere din partea invitaților a evidențiat interesul acestora față de tematica sesiunii de informare. Organizatorii evenimentului și-au reiterat angajamentul de a oferi tot suportul de ghidare metodologică și informațională participanților la eveniment pentru procesul de elaborare, scriere și depunere a propunerilor de proiecte, optând pentru o comunicare dedicată cu privire la subiecte concrete din cadrul tematicii abordate, cu utilizarea practicilor și a instrumentelor elaborate și cizelate cu scopul de promovare în cadrul comunității științifice din Republica Moldova a Programului-cadru al UE Orizont Europa.