Comunicat: Sesiune de informare Misiunea UE - Restaurarea Oceanului și a apelor

SESIUNEA DE INFORMARE DIN 14 NOIEMBRIE 2023 REFERITOARE LA MISIUNEA UE - RESTAURAREA OCEANULUI ȘI A APELOR, DIN CADRUL PILONULUI 2 AL PROGRAMULUI-CADRU ORIZONT EUROPA

Pe data 14 noiembrie 2023, conform agendei de activitate întocmită de secțiunea responsabilă pentru Pilonul 2 din cadrul Oficiului Național Orizont Europa din subordinea ANCD, a fost organizată o sesiune de informare, în format on-line, dedicată diseminării informației cu privire la apelurile Programului-cadru al UE Orizont Europa cu referință la misiunea UE - Restaurarea Oceanului și a Apelor. La eveniment au participat activ reprezentanți ai organizațiilor din sistemul național de cercetare și inovare din domeniul dat cum ar fi Institutul de Chimie al USM, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul, Institutul de Geologie și Seismologie al USM, Institutul de Fizica Aplicată al USM, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, reprezentanți ai diverselor întreprinderi și companii private.

După cuvintele de salut, ședința s-a axat pe prezentarea dlui dr. hab., prof. univ. Igor Povar, Punct Național de Contact al Programului Orizont Europa pentru misiunea UE - Restaurarea Oceanului și a Apelor, prezentare în care au fost expuse principalele repere ale Programului-cadru Orizont Europa și lista tematicilor din cadrul apelurilor lansate cu referință la misiunea respectivă. Pentru o mai bună și extinsă elaborare ulterioară a propunerilor de proiecte în cadrul apelurilor expuse în prezentare, a fost relevat și evidențiat specificul tematic al acestora.

Tematica apelurilor a fost larg dezbătută în ședință de participanți, dat fiind faptul că aceasta este foarte apropiată de subiectele abordate în activitatea de cercetare și inovare a colectivelor de cercetători din cadrul instituțiilor reprezentate la eveniment.

În mod tradițional, sesiunea de informare la etapa sa finală, a inclus partea de întrebări și răspunsuri cu participarea tuturor celor prezenți. Comentariile, întrebările și temele propuse spre dezbatere din partea invitaților au evidențiat interesul acestora față de tematica sesiunii de informare. Organizatorii evenimentului au accentuat angajamentul acestora de a oferi pe viitor tot suportul lor de ghidare metodologică și informațională a potențialilor aplicanți la apelurile Programului-cadru al UE Orizont Europa, în procesul de elaborare, scriere și depunere a propunerilor de proiecte.