Evenimente Horizon Europe Moldova
Evenimente
Acesta vă oferă acces la evenimentele viitoare din Orizont Europa și menține o arhivă utilă.
Horizon Europe Moldova Noutăți
Noutăți
Ai ratat ultimele noutăți? Nu vă faceți griji! Accesează link-ul de mai jos!
PNC
Rețeaua Punctelor Naționale de Contact Moldova
Rețeaua de Puncte Naționale de Contact, ajută companiile și instituțiile de cercetare din întreaga lume cu programul de cercetare al Comisiei Europene Orizont Europa

Viitoare Evenimente

event
06/05/2024
-
07/05/2024

Primul Congres de cooperare industrială și schimb de transfer în domeniul Inteligenței Artificiale – „De la cercetare la piață”

Primul Congres „Industrie și Schimb de colaborare – de la cercetare la piațăsub conducerea grupului de colaborare și transfer în industrie TAILOR, va avea loc pe 6 și 7 mai 2024 în noul Centru de inovare din Saarbrücken. Acest eveniment este dedicat promovării, colaborării și facilitării transferului de cunoștințe și expertiză între industrie și mediul academic în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) de încredere.

Cu accent pe transferul dintre necesitățile industriei și capacitățile de cercetare, evenimentul oferă discursuri și ateliere interactive cu subiecte actuale din ambele lumi, care au ca scop formularea cerințelor privind IA, implementarea acestora și demararea proiectelor inițiale de transfer. 

Pentru mai multe informații și înregistrare vă rugăm să accesați site-ul evenimentului.

Citiţi mai departe
horizon europe
16/05/2024
-
16/05/2024

Webinar despre finanțarea forfetară în Orizont Europa: Cum funcționează? Cum se scrie o propunere?

Pe 16 mai 2024, Comisia Europeană organizează un webinar (prin youtube) despre finanțarea forfetară în programul de cercetare și inovare Orizont Europa. Linkul și slido către webinar poate fi găsit aici. Nu este nevoie de înregistrare prealabilă. 

Citiţi mai departe
INDTECH
03/06/2024
-
05/06/2024

INDTECH 2024

În 2024, Conferința INDTECH va avea loc la Namur (Belgia), în perioada 3-5 iunie. Conferința este evenimentul emblematic al Uniunii Europene care reunește părțile interesate din organizațiile de cercetare, industrie, IMM-uri și factorii de decizie politică pentru a discuta despre stadiul actual al tehnologiei, provocările tehnologice, precum și despre tendințele viitoare în domeniul tehnologiilor industriale. Pentru mai multe informații și înscrieri, vă rugăm să vizitați următorul site web.

 

Citiţi mai departe

Noutăți

La 15 aprilie, Comisia Europeană a lansat o oportunitate de a oferi feedback pentru programul de lucru Orizont Europa 2025.

Acest sondaj vă oferă posibilitatea de a oferi informații pentru dezvoltarea programului de lucru „principal” Orizont Europa 2025. Răspunsurile colectate vor contribui la procesul de co-creare a subiectelor din programul de lucru.

Puteți oferi feedback pentru una sau mai multe secțiuni/(sub)domenii, în funcție de ceea ce este mai relevant pentru dumneavoastră. Feedback-ul este colectat pentru toate cele șase clustere Orizont Europa (sănătate; cultură, creativitate și societate incluzivă; securitatea civilă pentru societate; dezvoltarea digitală, industrie și spațiu; climă, energie și mobilitate; alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu.), infrastructuri de cercetare, ecosisteme europene de inovare, cele 5 misiuni ale UE și noua facilitate europeană Bauhaus. 

Termenul limită pentru completarea sondajului este 6 mai 2024.

În scopul sprijinirii comunității științifice din Republica Moldova, prin participarea la lecții valoroase de studii privind practicile și rețele existente în organizațiile de top din Finlanda, sunt invitați manageri sau administratori (inclusiv conducători de proiecte, șefi de departament, direcție, secție etc.) din domeniile cercetării și inovării să beneficieze de oportunitatea participării la vizite de studiu.

 

Vizita de studiu este prevăzută pentru o durată de trei zile în Finlanda, găzduită de Universitatea din Tampere, în perioada 14-16 mai 2024. Cheltuielile pentru vizita de studiu, în sumă totală de până la 1000 Euro, sunt acoperite de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare din sursele proiectului NCP_WIDERA.NET (nr.101055286). Cheltuilelile pentru vizita de studiu vor fi în corespundere cu Hotărârea Guvernului nr. 10 din 05.01.2012, prioritar se vor acoperi cheltuielile de transport și cazare (clasa econom), ulterior celelalte cheltuieli, pînă la limita de 1000 Euro.

 

În cadrul apelului vor fi finanțate 2 vizite de studiu.

 

Universitatea din Tampere (abr.TAU) este una din cele mai mari instituții de învățământ superior din Finlanda. În cadrul universității sunt încadrați 21000 de studenți și peste 4000 colaboratori din 89 de țări. Ea are șapte facultăți în care se desfășoară cercetări științifice multidisciplinare. Universitatea a obținut numeroase premii și distincții, precum EDA Innovation Prize.

 

Detalii pe site-ul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

Reprezentanta Oficiului Republicii Moldova pentru Știință și Tehnologie (MOST), Doinița Ulinici, a participat în această săptămână la Zilele europene R&I 2024, eveniment organizat de Comisia Europeană la Bruxelles, Belgia.

Iată principalele concluzii ale evenimentului, cu accent pe următorul Program Cadru FP10:

  1. Necesitatea de a crește bugetul pentru viitorul Program Cadru FP10, după precedentul de creștere din ultimii ani.
  2. Punerea accentului pe mai multă cercetare fundamentală pentru a stimula inovația și a reduce decalajul dintre știință și tehnologie.
  3. Există o nevoie urgentă de a atrage talente de top la nivel global și de a promova medii de afaceri favorabile.
  4. Accent pe inteligența artificială, biotehnologie și tehnologiile verzi ca domenii cruciale pentru conducerea europeană și accelerarea inovației. 
  5. Sudul și Estul Europei au un potențial enorm în domeniul bio-economiei, respectiv se încurajează ca companiile să facă alianțe cu institutele de cercetare pentru a obține beneficii maxime.

Competitivitatea economică rămâne prioritate de top pentru UE. Respectiv, Europa își propune să devină cel mai mare inovator din lume.

Mai multe detalii despre Zilele europene R&I 2024https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu/en/events/upcoming-events/research-innovation-days

Reamintim că Oficiul MOST vă poate asista în identificarea partenerilor pentru programele europene de finanțare. Contactează-ne la adresa de email: most@ancd.gov.md 

Republica Moldova își întărește angajamentul în promovarea cooperării regionale și a dezvoltării durabile prin integrarea în programul Interreg Europe. Acest pas strategic este o oportunitate semnificativă pentru consolidarea legăturilor regionale și îmbunătățirea capacității noastre de dezvoltare.

Programul Interreg Europe se extinde nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru alte șase țări, și anume: Albania, Bosnia și Herțegovina, Montenegro, Macedonia, Serbia și Ucraina.

Interreg Europe reprezintă un cadru esențial pentru colaborarea între regiuni din întreaga Europă, concentrându-se pe obiectivele comune de dezvoltare economică, inovare, mediu și soluționarea problemelor sociale.

În curând, o serie de instruiri vor fi deschise pentru potențialii beneficiari din Republica Moldova prin intermediul Interreg TESIM NEXT.

Apelul a fost deschis la 20 martie 2024 și data limită de depunere a propunerilor de proiecte este 7 iunie 2024!

Pentru mai multe informații despre programul Interreg Europe vă invităm să accesați pagina oficială a programului: https://www.interregeurope.eu.

 

 

La 7 martie 2024, la Bruxelles, Belgia,  a avut loc cel de-al II-lea Forum European pentru Misiuni - EMIF 2024 , la care a participat și  reprezentanta Oficiului Republicii Moldova pentru Știință și Tehnologie, Doinița Ulinici.

 

Cooperarea TRAnsnațională în abordarea Misiunilor,  este un proiect finanțat de UE, axat pe realizarea obiectivelor propuse, prin crearea de comunități de practică, schimb de cunoștințe și oferirea posibilității de învățare reciprocă.

Forumul a fost organizat în cadrul proiectului Trami5Missions, în colaborare cu diverse entități europene importante. Evenimentul a oferit oportunități de  prezentare a rezultatelor obținute în decurs de doi ani de activitate, evidențiind, de asemenea, și alte realizări și istorii de succes legate de Misiunile UE.

În cadrul proiectului Trami5Missionsse intenționează, totodată, amplificarea proceselor de selecție pentru temele viitoare ale Misiunilor UE, redefinirea modului în care aceste acțiuni se aliniază la agendele naționale/regionale, precum și adaptarea lor la strategiile politicilor existente, competențele și interesele părților implicate.

 

Detalii suplimentare cu privire la eveniment: https://www.trami5missions.eu/2nd-european-mission-forum-emif

Repere

Following a workshop activity which took place in May in Dublin, the report summarises delegates' input on opportunities, barriers and useful support.

In a nutshell, the main conclusions are:

  • From engaging in Horizon Europe, SSH researchers can gain funding, prestige, expansion of networks and opportunity for impact.
  • Social science and arts & humanities should not be understood as a monolith.
  • Reliable partners are a huge resource. Being included in networks might be challenging for newcomers.
  • Early career researchers can benefit from participation in Horizon Europe projects. However, provisions for their inclusion and career-development are not explicitly required nor rewarded by the funder.
  • There are considerable differences among institutions in terms of in-house, opportunities for peer-learning, expertise, capacities and contractual conditions

The check-list was developed as a tool for NCPs to help them to review the project proposals in order to help the applicants to develop their project proposals in higher quality. There are included all the conditions / questions published in the WP General Annexes, Application form and Evaluation form

European Partnerships bring the European Commission and private and/or public partners together to address additional challenges through concerted research and innovation initiatives, on top of the challenges addressed by Horizon Europe. They are a key implementation tool of Horizon Europe, and contribute significantly to achieving the EU’s political priorities.

By bringing private and public partners together, European Partnerships help to avoid the duplication of investments and contribute to reducing the fragmentation of the research and innovation landscape in the EU.

Find out more about European Partnerships in the Commission’s infographic.

Identifying partnerships

The Commission carried out impact assessments that helped identify the candidates for partnerships.

The portfolio of European Partnerships includes 49 candidates  which have now been taken into the next step of preparations.

The partnership candidates are collected across 5 areas. 

Full details of candidates, draft proposal documents and contact details please see below.

The current list of candidate European Partnerships is found in Annex 7 of the Orientations towards the first Strategic Plan for Horizon Europe.

Results from the structured consultation of EU countries are summarised in the report European Partnerships under Horizon Europe: results of the structured consultation of Member States.

Types of partnership

The Horizon Europe proposal lays down the conditions and principles for establishing European Partnerships. There are 3 types.

Co-programmed European Partnerships
These are partnerships between the Commission and private and/or public partners. They are based on memoranda of understanding and/or contractual arrangements.

Co-funded European Partnerships using a programme co-fund action
Partnerships involving EU countries, with research funders and other public authorities at the core of the consortium.

Institutionalised European Partnerships
These are partnerships where the EU participates in research and innovation funding programmes that are undertaken by EU countries.

These partnerships require legislative proposals from the Commission and are based on a Council Regulation (Article 187) or a Decision by the European Parliament and Council (Article 185). They are implemented by dedicated structures created for that purpose.

Institutionalised partnerships will only be implemented where other parts of the Horizon Europe programme, including other types of partnership, would not achieve the desired objectives or expected impacts.

Documents

Horizon Europe’s next generation European partnerships (PDF File)

Source:
https://ec.europa.eu/info/horizon-europe/european-partnerships-horizon-europe_en

A new way to bring concrete solutions to some of the EU greatest challenges with ambitious goals to deliver concrete results by 2030.

  • EU Missions will deliver impact by putting research and innovation into a new role in combination with new forms of governance and collaboration, as well as citizen  engagement.
  • EU Missions are a coordinated effort by the Commission to pool the necessary resources in terms of funding programmes, policies and regulations, as well as other activities. They aim to mobilise and activate public and private actors, such as EU Member States, regional and local authorities, research institutes, farmers and land managers, entrepreneurs and investors to create a real and lasting impact.
  • EU Missions will support Europe’s transformation into a greener, healthier, more inclusive and resilient continent. 

Mission Starfish 2030: Restore our Ocean and Waters

Targets by 2030: cleaning marine and fresh waters, restoring degraded ecosystems and habitats, decarbonising the blue economy in order to sustainably harness the essential goods and services they provide.

Caring for Soil is Caring for Life

Targets by 2030: at least 75% of all soils in the EU are healthy for food, people, nature and climate. The proposed mission combines research and innovation, education and training, investments and the demonstration of good practices using “Living labs” (experiments and innovation in a laboratory on the ground) and “Lighthouses” (places to showcase good practices).

Conquering Cancer: Mission Possible

Targets by 2030: more than 3 million more lives saved, living longer and better, achieve a thorough understanding of cancer, prevent what is preventable, optimise diagnosis and treatment, support the quality of life of all people exposed to cancer, and ensure equitable access to the above across Europe.

A Climate Resilient Europe - Adaptation to Climate change

Targets by 2030: prepare Europe to deal with climate disruptions, accelerate the transition to a healthy and prosperous future within safe planetary boundaries and scale up solutions for resilience that will trigger transformations in society.

100 Climate-Neutral Cities by 2030 - by and for the citizens

Targets by 2030: support, promote and showcase 100 European cities in their systemic transformation towards climate neutrality by 2030 and turn these cities into innovation hubs for all cities, benefiting quality of life and sustainability in Europe.