Evenimente Horizon Europe Moldova
Evenimente
Acesta vă oferă acces la evenimentele viitoare din Orizont Europa și menține o arhivă utilă.
Horizon Europe Moldova Noutăți
Noutăți
Ai ratat ultimele noutăți? Nu vă faceți griji! Accesează link-ul de mai jos!
PNC
Rețeaua Punctelor Naționale de Contact Moldova
Rețeaua de Puncte Naționale de Contact, ajută companiile și instituțiile de cercetare din întreaga lume cu programul de cercetare al Comisiei Europene Orizont Europa

Viitoare Evenimente

Ai regional
08/02/2024
-
08/02/2024

AI regional ecosystems - Leading in AI by building public-private partnerships

Date: 08 February 2024
Time: 10:00 - 17:00 PM (CEST)
Location: Amsterdam - Science Park

Join thin event in Amsterdam, a dynamic hub of AI innovation, as we gather leaders from various European AI ecosystems. Our aim is to foster discussions on the transformative potential of public-private partnerships in driving AI innovation. Together, we will chart the path to position Europe as a global leader in the field of Artificial Intelligence.

Citiţi mai departe
adra workshop
15/12/2023
-
15/12/2023

Workshop: Acceptability and Trustworthiness of AI, Data, and Robotics-Driven Technologies. Case of European businesses

Date: 15 December 2023 
Time: 10:00 AM - 11:40 AM (CEST)
Location: Virtual Event

Five panelists will be asked questions related to the acceptability and trustworthiness of AI, data, and robotics-driven technologies. These questions will be based on the findings from our research in T3.2 (interviews with business owners, analyses of business reports, a survey).

The main goal of the questions is to provide the European Commission with practical and actionable recommendations on how to encourage European businesses to use more ADR technologies.
 

SEE THE FULL PROGRAMME AND REGISTER NOW!
 

Citiţi mai departe
SNS
11/12/2023
-
11/12/2023

SNS R&I Work Programme 2024 Briefing Session

The SNS JU has published its SNS R&I Work Programme 2024 and prepared its Third Call. The Call for proposals will open in January 2024  – with a submission date ~ mid-April 2024.

The SNS JU Office and the 6G IA would now like to introduce the SNS JU Call for Proposals 2024 through a Webinar to present the context and explain the topics. The presentations below will elaborate the ambitions and focus of the call topics.

The intention of this webinar is to give an initial overview of the SNS JU activities and call criteria (including funding) to assist those interested in submitting a proposal on Smart Networks and Services.

Agenda 

13:00    Welcome (Governing Board SNS JU)
13:05    Policy context and Orientations (European Commission)
13:15    Technical content (6G-IA)
13:35    Organization and conditions (SNS JU)
13:50    Q&A session    
14:00    Close of Webinar     

Registration
To register for the SNS R&I Work Programme 2024 Briefing Session visit the SNS event webpage

Citiţi mai departe
HEU
08/02/2024
-
08/02/2024

Finanțarea cu sumă forfetară în Horizon Europe: Cum funcționează? Cum se scrie o propunere de sumă forfetară?

Pe 8 februarie 2024, Comisia Europeană organizează un eveniment care se concentrează pe finanțarea sub formă de sumă forfetară în Orizont Europa și cum se scrie o propunere cu acest tip de finanțare. În plus, va avea loc o discuție cu invitați speciali despre experiența practică a acestora cu granturile de sume forfetare.

Evenimentul va avea loc online, între orele 10:00 și 12:00 (CEST).

Pentru mai multe informați accesați site-ul evenimentului.

Citiţi mai departe

Noutăți

The set of NTNU Brochures presenting NTNU’s researchers’ interests and their expertise in the Horizon Europe Cluster Calls, has now been updated with new entries. Through an extensive mapping exercise, we have matched our researchers' interests in the Horizon Europe calls, based on both their expertise and the industry relations they can bring to the bid. Together, these documents form six prospectuses that outline areas of expertise for - and of interest to - NTNU researchers, for each of the upcoming calls in the six clusters of Horizon Europe.

In Horizon Europe (HEU) - as of December 2023 - NTNU has 161 funded projects, of which 136  are already signed (accounting for more than €79 million in funding), positioning NTNU among the top HEU Norwegian actors, and among the top 15 European actors within the European Higher Education Sector. NTNU’s strength is our competence in science and technology combined with academic breadth and interdisciplinarity.

The intention behind the brochures is to encourage and support the creation of collaboration dialogue with other EU stakeholders.

If you want to collaborate with NTNU, have a look to their brochures by visiting the website here: Horizon Europe Mapping - NTNU 

Uniunea Europeană a anunțat o finanțare substanțială de 85 de milioane de euro pentru a încuraja cercetarea în domeniul tehnologiilor de date și de calcul, catalizând inovarea în domeniul inteligenței artificiale (AI).

New Horizon Europe Funding Boosts European Research in Data, Computing, and AI Technologies | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Un grup de lucru special al statelor membre, înființat pentru a contribui la elaborarea Programului-cadru 10 (PC10), a elaborat primul proiect de aviz care trebuie prezentat până în luna iunie a anului viitor.

Pentru mai multe detalii, urmați linkul de mai jos. 

EXCLUSIVE: Here’s what the member states have in mind for FP10 | Science|Business (sciencebusiness.net)

În perioada 8-9 noiembrie 2023, Reprezentanta Oficiului Republicii Moldova pentru Știință și Tehnologie (MOST) pe lângă Uniunea Europeană, Doinița ULINICI a avut o vizită la Stockholm, Suedia, la invitația excelenței sale Liliana GUȚAN, Ambasadorul Republicii Moldova în Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. 

În prima zi a vizitei, Doinița ULINICI a participat la recepția de celebrare a lansării grupului parlamentar de prietenie cu Riksdag-ul Suediei. În timpul discuției cu membrii parlamentului, reprezentanta Oficiului MOST a făcut accent pe domeniile în care Moldova excelează și se evidențiază printre țările Parteneriatului Estic dar și pe plan mondial, a atras atenția la proiectele inovative implementate de companiile și universitățile din Republica Moldova.                          

 A doua zi a vizitei a avut loc la Epicenter - Stockholm House of Innovation. Reprezentanta Oficiului MOST s-a întâlnit cu 30 de reprezentanți de la 12 companii moldovenești din domeniul tehnologiilor informaționale.

Întâlnirea a avut ca scop promovarea serviciilor oferite de Oficiul MOST și încurajarea întreprinderilor să aplice la programele de finanțare atât naționale lansate de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, cât și cele internaționale lansate de Comisia Europeană.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Consiliului Național de Comerț al Suediei și a fost implementat de Open Trade Gate Sweden și Agenția de Investiții a Moldovei. 

Această vizită a avut un impact considerabil asupra vizibilității Republicii Moldova și Oficiului MOST pe lângă Uniunea Europeană, atât pe arena europeană cât și pe cea națională. Încurajăm companiile, universitățile și instituțiile de cercetare din Moldova să apeleze mai des pentru serviciile oferite de Oficiul MOST privind oportunitățile de finanțare europene și identificarea partenerilor.

Sesiune de informare din 21 noiembrie 2023 în domeniul alimente și agricultură, clusterul 6: alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu, pilonul 2, Programul-cadru Orizont Europa

 

La data de 21 noiembrie 2023, conform agendei de activitate intocmită de secțiunea responsabilă pentru Pilonul 2 din cadrul Oficiului Național Orizont Europa din subordinea ANCD, a fost organizată o sesiune de informare, în format fizic și on-line, dedicată diseminării infromației cu privire la apelurile Programului-cadru al UE Orizont Europa cu referință la domeniul Alimente și Agricultură, clusterul 6: Alimente, Bioeconomie, Resurse Naturale, Agricultură și Mediu din cadrul Pilonului 2. La eveniment au participat activ reprezentanți ai organizațiilor din sistemul național de cercetare și inovare din domeniul agricol și alimentar, inclusive universități și instituții de cercetare.

După cuvintele de salut, ședința s-a axat pe prezentarea dnei dr., conf. univ. Natalia Vladei, Punct Național de Contact al Programului Orizont Europa pentru domeniul Alimente și Agricultură, prezentare în care au fost expuse principalele repere ale Programului-cadru Orizont Europa și lista tematicilor din cadrul apelurilor lansate cu referință la misunea respectivă. Pentru o mai bună și extinsă elaborare ulterioară a propunerilor de proiecte în cadrul apelurilor expuse în prezentare, a fost relevat și evidențiat specificul tematic al acestora. 

În mod tradițional, sesiunea de informare la etapa sa finală, a inclus partea de întrebări și răspunsuri cu participarea tuturor celor prezenți. Comentariile, intrebările și temele propuse spre dezbatere din partea invitaților au evidențiat interesul acestora față de tematica sesiunii de informare. 

De asemea, la sesiunea de informare a participat și dr. hab. Serghei Sprîncean în calitate de coordonator thematic, Pilon II din cadrul Oficiul Național „Orizont Europa”, implicându-se pe larg în sesiunea de întrebări-răspunsuri. 

Organizatorii evenimentului au accentuat angajamentul acestora de a oferi pe viitor tot suportul lor de ghidare metodologică și informațională a potențialilior aplicanți la apelurile Programului-cadru al UE Orizont Europa, în procesul de elaborare, scriere și depunere a propunerilor de proiecte.

Repere

Following a workshop activity which took place in May in Dublin, the report summarises delegates' input on opportunities, barriers and useful support.

In a nutshell, the main conclusions are:

  • From engaging in Horizon Europe, SSH researchers can gain funding, prestige, expansion of networks and opportunity for impact.
  • Social science and arts & humanities should not be understood as a monolith.
  • Reliable partners are a huge resource. Being included in networks might be challenging for newcomers.
  • Early career researchers can benefit from participation in Horizon Europe projects. However, provisions for their inclusion and career-development are not explicitly required nor rewarded by the funder.
  • There are considerable differences among institutions in terms of in-house, opportunities for peer-learning, expertise, capacities and contractual conditions

The check-list was developed as a tool for NCPs to help them to review the project proposals in order to help the applicants to develop their project proposals in higher quality. There are included all the conditions / questions published in the WP General Annexes, Application form and Evaluation form

European Partnerships bring the European Commission and private and/or public partners together to address additional challenges through concerted research and innovation initiatives, on top of the challenges addressed by Horizon Europe. They are a key implementation tool of Horizon Europe, and contribute significantly to achieving the EU’s political priorities.

By bringing private and public partners together, European Partnerships help to avoid the duplication of investments and contribute to reducing the fragmentation of the research and innovation landscape in the EU.

Find out more about European Partnerships in the Commission’s infographic.

Identifying partnerships

The Commission carried out impact assessments that helped identify the candidates for partnerships.

The portfolio of European Partnerships includes 49 candidates  which have now been taken into the next step of preparations.

The partnership candidates are collected across 5 areas. 

Full details of candidates, draft proposal documents and contact details please see below.

The current list of candidate European Partnerships is found in Annex 7 of the Orientations towards the first Strategic Plan for Horizon Europe.

Results from the structured consultation of EU countries are summarised in the report European Partnerships under Horizon Europe: results of the structured consultation of Member States.

Types of partnership

The Horizon Europe proposal lays down the conditions and principles for establishing European Partnerships. There are 3 types.

Co-programmed European Partnerships
These are partnerships between the Commission and private and/or public partners. They are based on memoranda of understanding and/or contractual arrangements.

Co-funded European Partnerships using a programme co-fund action
Partnerships involving EU countries, with research funders and other public authorities at the core of the consortium.

Institutionalised European Partnerships
These are partnerships where the EU participates in research and innovation funding programmes that are undertaken by EU countries.

These partnerships require legislative proposals from the Commission and are based on a Council Regulation (Article 187) or a Decision by the European Parliament and Council (Article 185). They are implemented by dedicated structures created for that purpose.

Institutionalised partnerships will only be implemented where other parts of the Horizon Europe programme, including other types of partnership, would not achieve the desired objectives or expected impacts.

Documents

Horizon Europe’s next generation European partnerships (PDF File)

Source:
https://ec.europa.eu/info/horizon-europe/european-partnerships-horizon-europe_en

A new way to bring concrete solutions to some of the EU greatest challenges with ambitious goals to deliver concrete results by 2030.

  • EU Missions will deliver impact by putting research and innovation into a new role in combination with new forms of governance and collaboration, as well as citizen  engagement.
  • EU Missions are a coordinated effort by the Commission to pool the necessary resources in terms of funding programmes, policies and regulations, as well as other activities. They aim to mobilise and activate public and private actors, such as EU Member States, regional and local authorities, research institutes, farmers and land managers, entrepreneurs and investors to create a real and lasting impact.
  • EU Missions will support Europe’s transformation into a greener, healthier, more inclusive and resilient continent. 

Mission Starfish 2030: Restore our Ocean and Waters

Targets by 2030: cleaning marine and fresh waters, restoring degraded ecosystems and habitats, decarbonising the blue economy in order to sustainably harness the essential goods and services they provide.

Caring for Soil is Caring for Life

Targets by 2030: at least 75% of all soils in the EU are healthy for food, people, nature and climate. The proposed mission combines research and innovation, education and training, investments and the demonstration of good practices using “Living labs” (experiments and innovation in a laboratory on the ground) and “Lighthouses” (places to showcase good practices).

Conquering Cancer: Mission Possible

Targets by 2030: more than 3 million more lives saved, living longer and better, achieve a thorough understanding of cancer, prevent what is preventable, optimise diagnosis and treatment, support the quality of life of all people exposed to cancer, and ensure equitable access to the above across Europe.

A Climate Resilient Europe - Adaptation to Climate change

Targets by 2030: prepare Europe to deal with climate disruptions, accelerate the transition to a healthy and prosperous future within safe planetary boundaries and scale up solutions for resilience that will trigger transformations in society.

100 Climate-Neutral Cities by 2030 - by and for the citizens

Targets by 2030: support, promote and showcase 100 European cities in their systemic transformation towards climate neutrality by 2030 and turn these cities into innovation hubs for all cities, benefiting quality of life and sustainability in Europe.